fredag 17 juni 2016

Lönerna i service jobb upp eller ner?

De enkla servicejobben påverkas inte i så stor utsträckning av digitaliseringen. Jobben innehåller sällan moment där data ska analyseras eller bearbetas. Det handlar typiskt om låglönejobb som städare, vaktmästare och servitörer.  De kan i dagsläget inte ersättas av teknik (men kanske i framtiden). Efterfrågan kan dock gå upp ändå.

RUT-avdraget gjorde att efterfrågan på städtjänster gick upp. På längre sikt om produktiviteten och därmed lönerna ökar i vissa sektorer kan detta medföra att efterfrågan på servicetjänster ökar. Kommer lönerna öka på grund av det? Förmodligen inte. Vi har en arbetskraftsreserv i Sverige som kan gå in till låga löner om efterfrågan stiger och detta kan komma att hålla tillbaka löneutvecklingen.



Hur blir det då med rutinjobben, typ bank och revisionssektorn som förväntas tas över av digitalisering?  Enligt Adermon och Gustafsson (2016) beror det på arbetskraftsutbudet. Det kan mycket väl bli så att arbetskraften går från rutinjobben där antalet jobb och löner pressas ner till servicejobben och på så sätt påverka relativlönerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar