tisdag 14 juni 2016

Varför Games workshop kommer gå under



Games Workshop är fyra nivåer ovan Star Wars på nördighetsskalan. De är ett brittiskt företag som producerar metall och plastfigurer som man krigar med på en bordsskiva, måla får man göra själv. 

Trupperna är sällan billiga utan det är ofta 5 plastfigurer för några hundralappar. Figurerna är inte överdrivet avancerade och inget som en hyffsad 3D skrivare inte skulle kunna skriva ut. På sikt kommer ritningar för nedladdning förmodligen dyka upp på internet och arméer som tidigare kostade tusentals kronor att sätta upp kommer kunna skrivas ut enbart till kostnaden av lite plast.

Det jag ser framför mig är att någon säter en figur i en ytscanner och sedan laddar upp den som ritning, sedan kan vem som helst skriva ut den. Vissa figurer är i metall men det går också att skriva ut.

Games Workshop är ett fantastiskt exempel på ett företag som får problem med 3D skrivare då en stor del av deras högmarginalprodukter extremt lätt skulle gå att skriva ut.

Incitamenten finns helt klart där, de som har råd att spela är de med ett heltidsjobb och inte tonåringar. I alla fall om man vill ha en stor armé.

Lösningen verkar vara för games workshop att hyra ut sin intellektuella äganderätt till diverse spelföretag. Just nu har det kommit en version av Total War som handlar om Warhammer. Där kommer de förmodligen igen kunna ta betalt för sina figurer fast i digital form. Ett vanligt, om än inte populärt förfarande. Dock kommer det även hindras lite här då många spelare modifierar och skapar extramaterial till spel gratis.

Jobb.it: Ett fåtal figurutvecklare i England förlorar jobbet. Det är dock inte bara denna enskilda bransch som jobbförlus kan uppstå i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar