måndag 6 juni 2016

Medborgarlön del 2



Uträkningar från The Economist baserat på OECD data[1] visar hur mycket statsbudgeten skulle behöva minska eller öka om man iförde medborgarlön. Siffrorna är köpkraftjusterade. I fallet Sverige skulle man kunna dela upp de icke sjukvårdsrelaterade utgifterna, med reservation för en stor övrig post och ge alla medborgare 8000 dollar per år och samtidigt dra ner skattetrycket med motsvarande 4 procent av BNP. Vid 10,000 dollar skulle skattetrycket vara som nu och en ökning till 12,000 dollar skulle innebära en ökning av skattetrycket med 5 procentenheter. Skulle vi betala 14,000 dollar skulle skatten måsta höjas med ytterligare 4 procentenheter.  

På vänsterkanten finns det också förespråkare
Amerikanska nobelpristagaren Paul Krugman, ekonom och kolumnist, Robert Reich, tidigare arbetsmarknadsministrar också intresserad. Dessa ser också basinkomst (av någon form) som ett sätt att utvidga staten och välfärden. Demokraten och presidentkandidaten 1972 George McGovern föreslog en ”demogrant” på 1000$ eller motsvarande 5700$ i dagens penningvärde. McGovern vann bara en delstat och blev aldrig president. 
1975 infördes dock Earned Income Tax Credit (EITC), en idé formulerada v ekonomen Milton Friedman. I detta system fick arbetande skatteavdrag i inverterad proportion till sin lön. Detta för att minska risken för fattigdomsfällor om ökad lön betydde minskade bidrag. I vissa fall tjänade personer ingenting på att börja jobba då det innebar att mer bidrag försvann än lön som kom in.   

Silicon valley:
Platsen som förgör mest jobb är också ett naturligt ställe att hitta förespråkare. Detta kan vara ett defensivt sätt att svara upp mot klagomål på att man förstör människors jobb när nya innovativa uppfinningar lättar arbetsbördan. Sam Altman, grundare av Y Combinator, en start-up inkubator, planerar ett försök med $1,000-2,000 dollars medborgarlön per månad i Oakland, a city in California. Detta kommer ske som ett forskningsprogram där människor slumpmässigt väljs ut för att delta.

En kritik mot ett sådant försök skulle vara att delatagarna inte räknar med att försöket kommer vara för evigt. Om tiden är begränsad kommer man inte göra de stora förändringarna i livet då man kallt kan räkna med att det kommer bli som förut. Så att en person fortsätter jobba och inte går in och berättar vad man tycker om chefen kan bero på att individen räknar med att projektet kommer ta slut och att jobbet kommer behövas då. Projektet kan följas på en blogg[2] driven av företaget. Om de lyckas genomdriva projektet så kommer det nog komma ut många värdefulla metodologiska lärdommar.

Generella argument för
Med ökad trygghet/inkomst skulle anställda kunna gå ner i tid och bygga upp kunskaper på egen hand för att bli mer produktiva. Ett exempel är att arbeta en dag mindre i veckan för att studera något som gör att den anställde kan ta en mer avancerad arbetsuppgift och därmed långsiktigt behålla jobbet och få mer betalt. 

Det skulle vara värt för väldigt lågproduktiva personer att ta ett jobb då arbetsgivare inte behöver ge dem lika mycket betalt för att hålla sig flytande. Jobb som maskiner annars hade kunnat ta skulle kunna utföras av människor. I detta fall skulle medborgarlönen fungera som en subvention till arbetsgivaren.

Generella argument mot
Vad skulle folk göra med sin tid är en fråga. Analyser av vad som hände med dem som förlorade jobbet under den senaste recessionen i USA visar att många arbetslösa la den nya tiden på att dels sova längre samt se på mer tv.

Ett annat argument som lyfts är att det skulle innebära ett ökat motstånd till migration. Medborgarlönen skulle givetvis kunna begränsas till de som har ett medborgarskap men det skulle skapa en viss form av orättvisa om en migrant jobbar och betalar skatt men pengarna går enbart till de med medborgarskap. Skulle alla som befann sig i landet få pengarna skulle befolkningen ha incitament att rösta för ett strypande av möjligheten att ta sig till landet.

Slut del 2, mer kommer


[1] http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/06/daily-chart-1
[2] https://blog.ycombinator.com/moving-forward-on-basic-income

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar