tisdag 14 juni 2016

Förlamade kommer tillbaka till arbete


Jag läste en intressant krönika som handlade om funktionshinderspolitik och vad robotiseringen/digitaliseringe kan göra för at få in funktionsnedsatta på arbetsmarknaden.

Stephen Hawking är forskare man snabbt kommer att tänka på när det gäller digitala verktyg som gjort det möjligt för honom att jobba. Dessa kom för ganska länge sedan och var först ganska enkla. Utvecklingen går framåt ögonstyrda datorer finns redan till viss del och kommer göra att exempelvis de som är förlamade i en stor del av kroppen skulle kunna arbeta på ett annat sätt än vad de gör idag.
(Courtesy: DARPA/UPMC)
Jan Scheuermann uses a flight simulator as part of a joint DARPA-University of Pittsburgh Medical Center experiment. (Courtesy of DARPA/UPMC)

Hawkins kunde fortsätta verka med forskning och undervisning trots långt gången ALS. Det finns avancerade proteser som styrs med hjälp av inopererade elektroder i hjärnan.  Några som ligger långt fram är militära forskningsenheten DARPA som utfört ett experiment där en 55-årig ryggmärgsskadad kvinna styrt ett F35 stridsplan med sina tankar. Det låter som magi. Det var i en flygsimulator men inte mindre fantastiskt för det.


Hur gick det till: In 2012, she agreed to be fitted with two probes on the surface of her brain in the motor cortex area responsible for right hand and arm movements.


Jobb.it: Människor som inte står på arbetsmarknaden kommer kunna komma tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar