måndag 13 juni 2016

”Alla Måste Söderut”

Dagens nyheters ledarsida konstaterade att Danderyd ochOvanåker förmodligen inte är på samma planet arbetsmarknadsmässigt. Arbetslösheten är 5,5 procent bland invandrare i Stockholmskommunen. På hälsingeorten är motsvarande siffra 58,7 procent.

Många har givetvis anlänt det senaste året och det skulle kunna påverka siffrorna var min första tanke. Dock har höstens nyanlända ännu inte hunnit få uppehållstillstånd och skrivit in sig på Arbetsförmedlingen vilket gör att de formellt inte är arbetslösa i statistiken.

Utöver att fördelningen förmodligen borde vara jämnare mellan kommunerna för att det ska vara optimalt arbetsmarknadsmässigt går det inte att dra några slutsatser om var integrationen är bäst.

Dock kan man uttala sig om enkla jobb. Enkla jobb finns ofta där det finns en service sektor och efterfrågan på en sådan. En del av service är beroende av människor som har löner att betala för exempelvis städning och dessa finns i storstäderna. Stora städer brukar vara sammankopplad med specialisering och högre löner.

*Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS) namn brukade utläsas ”Alla Måste Söderut”, de senaste 16 åren har 71 kommuner haft ett negativt flyttöverskott. Dock krympande sådant men det kompenceras inte av för låga födelsetal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar