torsdag 13 februari 2020

”varför kvinnor är mer intresserade av miljö/klimatfrågor”


En vän frågade mig varför kvinnor bryr sig mer om miljö än män, jag bad om en timme för att tänka över det och här är mina tankar. Skulle nog behövt 20 timmar så bättre idéer mottages tacksamt.
Egentligen inte mitt ämne men väldigt intressant att fundera över så ska göra ett försök. En del av de uppslag jag har är uppenbart dumma så du får ha överseende med det och bedöma efter eget huvud.
Om påståendet håller kan vi anta att miljöintresse är en funktion av ett gäng variabler:

Klimatintresse = f(politisk åsikt, syn på risk, utbildning, kvinna/man, förstärkta budskap, Tro på vetenskap/företag etc)

Jag antar vidare att vi funderar på unga kvinnor dvs under 50. Finns ett forskningsprojekt på Uppsala[1] som kollar på deltagandet i demonstrationerna som var förra året, verkar komma fram till att det är kvinnor <20 samt att de som demonstrerar är mer åt vänsterhållet (i vanliga fall är det så med demonstranter).[2]

Figur 1 Climate Note · Nov 20, 2018. Gender Differences in Public Understanding of Climate Change. By Matthew Ballew, Jennifer Marlon, Anthony Leiserowitz and Edward Maibach  https://climatecommunication.yale.edu/publications/gender-differences-in-public-understanding-of-climate-change/
Att det finns skillnader verkar inte ifrågasatt.[3] Sen verkar det finnas rätt många möjliga förklaringsvariabler:

“Scholars have proposed several explanations for this gender gap, including differences in gender socialization and resulting value systems (e.g., altruism, compassion), perceptions of general risk and vulnerability, and feminist beliefs including commitment to egalitarian values of fairness and social justice. Some researchers[4] also note that some of the strongest gender differences are found in concern about specific environmental problems, particularly local problems that pose health risks.” [5]

Risk: Den första tanken jag har är att det är en skillnad på hur kvinnor och män ser på risk. Tror inte det är kontroversiellt att säga att kvinnor är mer risk avert än män[6]. Tänk exempelvis på hur kvinnor inverterar på börsen (bättre och förlorar mindre pengar). Dock verkar både kvinnor och män tro på klimatförändringar i samma utsträckning
Utbildning: Betygsgapet växer mellan pojkar och flickor. 12 % när de går ut 9:an.[7] Samt 60–40 kvinnor på universiteten.[8] Det verkar som att utbildningsnivå korrelerar med hur mycket man bryr sig om klimatfrågan.[9] Dock verkar det som att det för demokrater i USA är så att utbildning gör att man bryr sig mer om/tror på klimatförändringar medans ihop Republikanerna går tankarna åt andra hållet. Dvs om utbildningen går upp så går klimatoron ner.
Generellt gällande utbildning finner det inte kontroversiellt men om det är för att man har råd/tid att bry sig/engagera sig eller om medvetenhet gör att man ser saker vet jag inte.

Inspiration: Dvs fler kvinnor är engagerade så därför blir fler kvinnor engagerade (inser att det är ett cirkelresonemang men inte oanvändbart). Anta att miljöfältet är relativt nytt och av politiken obefolkat (jämför med försvar). Min bild är att yngre kvinnor är på uppgång i politiken. Om jag skulle anlägga en krass ekonomisk analys så skulle jag säga att ett företag vill in på en växande marknad med liten konkurrens om målet är att vinstmaximera, och istället för pengar antar jag att det i politiken är inflytande som är valutan.  

Jag gillar denna story: “A famous apocryphal story is that Sutton was asked by reporter Mitch Ohnstad why he robbed banks. According to Ohnstad, he replied, "Because that's where the money is".

Förstärkta budskap: Läste en intressant artikel om att kvinnor tar ett större ansvar för inköp i familj/förhållande. Om vi antar att de bryr sig mer om mer om frågan så är det även rimligt att företagen lägger resurser på att kommunicera med dem om miljövänliga produkter vilket borde ge en självförstärkande effekt.[10]  (se fotnoten, artikeln går igenom ett gäng förklaringar och länkar forskning).

Tro på vetenskap/företag:[11] Det verkar som män har ett större förtroende för att företag/forskning kan lösa problemet. ” Men are associated with business-science climate change frames and women with the ethical-justice climate change frames and this guides gender difference in the use of the frames.” – Utifrån det skulle jag anta att en man borde vara betydligt lugnare då man antar att något som ex marknaden kan lösa det.


[1] https://www.statsvet.uu.se/forskning/skolstrejk-for-klimatet--/
[2] https://www.fplus.se/professor-har-ar-de-nya-klimatdemonstranterna/a/4qvn1E
[3] Finns också endel skrivet om frågan som visar att det finns skillnad ” Pearson, A. R., Ballew, M. T., Naiman, S., & Schuldt, J. P. (2017). Race, class, gender and climate change communication. In Oxford research encyclopedia of climate science.”
[4] Xiao, C., & McCright, A. M. (2012). Explaining gender differences in concern about environmental problems in the United States. Society & Natural Resources, 25(11), 1067-1084.
[5] Bra sammanfattande artikel: https://climatecommunication.yale.edu/publications/gender-differences-in-public-understanding-of-climate-change/
[6] Jianakoplos, N. A., & Bernasek, A. (1998). Are women more risk averse?. Economic inquiry, 36(4), 620-630.
[7] Hittade inte orginalrapporten från dagens samhälle dock: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/stort-betygsgap-mellan-pojkar-och-flickor
[8] https://www.iva.se/publicerat/dn-debatt-trots-starkt-teknikintresse-blir-kvinnor-inte-ingenjorer/
[9] Hamilton, L. C. (2011). Education, politics and opinions about climate change evidence for interaction effects. Climatic Change, 104(2), 231-242.
[10] https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/06/eco-gender-gap-why-saving-planet-seen-womens-work samt https://medium.com/@tabitha.whiting/why-women-care-more-about-climate-change-than-men-a3d5ecde31eb
[11] Swim, J. K., Vescio, T. K., Dahl, J. L., & Zawadzki, S. J. (2018). Gendered discourse about climate change policies. Global Environmental Change, 48, 216-225.  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959378017308671?via%3Dihub

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar