tisdag 24 maj 2016

Små robotar utför operationer i kroppen

När jag gick i grundskolan fick vi se en tecknad serie om en vetenskapsman (vit rock och långt skägg) som av någon anledning åkte runt med barn i en ubåt som kunde krympas ner och ta sig in i människokroppen. De besökte olika delar av kroppen under sina resor, kommer ej ihåg slutet.

Själva idén var rätt cool då, att resa runt i kroppen och fixa åkommor utan läkarassistans. Ungefär som ett system som reparerar sig själv. I veckan tog vi oss nästan dit, med små små robotar som lagar saker i kroppen den yttre gränsen av vårt nuvarande tekniskt kunnande.

Vi är nära men kanske inte riktigt där ännu. Vid en presentation på teknikkonferensen "International Conference on Robotics and Automation" i Stockholm presenterade MIT forskarna Daniela Rus och Shuhei Miyashita en robot de har skapat som kan sväljas och sedan leta upp och samla in farliga föremål som man har svalt. Roboten ar en hopfälld konstruktion som finns i en kapsel man säljer och sedan löses upp i magen.

Just nu anpassar de roboten för att hämta batterier som människor (speciellt barn) har svalt. Batterier kan opereras ut men det ska tydligen vara en något komplicerad operation med en viss risk för att frätande ämnen från ett batteri eller dess laddning orsakar skador i magen innan de har plockats ut.
Under tester klarade roboten av att hitta batterier, koppla fast sig på dem samt föra den mot den mänskliga utvägen. En annan robot skickades senare ner med mediciner för tt applicera dem där brännskadan uppstått av batteriet. Proceduren tog efter en massa utvecklingsarbete runt 5 minuter. Nästa steg är att testa i riktig vävnad, i detta fall grisar. Det dröjer nog flera år innan produkten är på marknaden men roboten tar nu sina fösta små steg.

Jobb.it: På längre sikt kommer detta frigöra personal i vården. istället för att öppna upp en person på operationsbordet kommer detta nog vara en betydligt enklare lösning. I detta fall bör inte jobb försvinna utan prioriteringar kommer omfördelas. då vårdkön är längre än vad man snabbt kan göra sig av med blir konsekvensen snarare att kön krymper men förmodligen inte försvinner. fler människor blir opererade med samma resurser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar