söndag 29 maj 2016

Pizza Jimmie



”Jimmie Åkesson störd – av en flygande pizza[1]” personen som satte den rubriken den 2 maj 2014 i Expressen måste ha skrattat hela vägen till kaffeautomaten. Rubriken är genialisk som klickbete men skulle kunna ha varit betydligt allvarligare än så.

Under Europavalet 2014 besöker Jimmie Åkesson, partieldare för Sverigedemokraterna, Ronneby i Blekinge. Några minuter in i mötet på fredagsmorgonen tog en drönare över uppmärksamheten när den sakta svävade in över sverigedemokraternas huvuden med något dinglande under den. Från drönaren hängde en pizzaslice och dinglade i ett snöre.

Jimmie Åkesson stördes, enligt honom själv, inte nämnvärt. Flygande pizza är inte Sverige-unikt. Den ryska pizzerian DoDo Pizza levererade 2014 sin första flygande pizza i den nordryska staden Syktyvkar[2]. Farkosten, DodoCoptern – som den flygande pizzatransporten kallas – kan frakta fem kilo pizza i upp till 40 km/h. Den flyger alltid 20 meter över marken för att undvika stöldförsök. När DoDo Coptern når fram till den hungriga kunden sänks pizzan ner med en vajer, varpå pizzabagaren personligen ringer upp för att kontrollera att den flygande måltiden inte hamnat i fel händer.

En pizzaslice är givetvis en rätt harmlös sak. Störande givetvis. Dock har drönare betydligt större lyftkapacitet än så. Det hade kunnat vara en mindre sprängladdning. En utmaning som kommer möta både politiker men även svenska utlandsstyrkor som ibland möts av hemmagjorda sprängladdningar vid vägar. Drönare som inte kostar speciellt mycket kommer inom en snar framtid vara ett hot. Ett halvt kilo sprängmedel kan lätt flyga in i en svensk camp. Drönare är små, har hygglig räckvidd och kan vara våra att upptäcka om det är bäckmörkt ute.


[1] http://www.expressen.se/kvallsposten/jimmie-akesson-stord--av-en-flygande-pizza/
[2] http://www.dailymail.co.uk/news/article-2669157/Not-just-pie-sky-Russian-pizzeria-claims-offer-deliveries-helicopter-drone.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar