onsdag 18 maj 2016

3D-skrivare som skapar modellhjärtan



Bara för att alla människor har ett hjärta betyder det inte att de ser likadana ut. När de är fullt friska så skiljer de sig nog mindre åt men det är när något är ordentligt fel som det är ett problem.
Den 11 månader gamla Lavesh Navedkar föddes med allvarliga hjärtfel. Ett 3D skrivarföretag och skicklga doktorer räddade hans liv.

Sahas Softech kunde konvertera Lavesh s MRI-undersökning (Magnetkamera) i en CAD-modell (Computer-aided design ), med hjälp av den de kunde  företaget konstruera en exakt kopia av barnets hjärta på två dagar. Inte vävnadsform utan som modell för kirurgen att öva med. De kunde sedan tryck 3D modellen i två tvärsnitt med två olika vyer som behövs för operationen.
Istället för att öppna upp barnets bröstkorg för att försöka en operation de inte viste från början om den var genomförbar kunde de pröva på den utskrivna versionen av hjärtat. Det gick och därmed kunde de starta operationen.

För att göra operationer säkrare och bättre är 3D-skrivare ett utmärkt verktyg. Programvara kan konvertera rönkenbilder till 3D modeller som man senare kan skriva ut på plats på sjukhuset.

Jobb som försvinner:
Inte så många som jag kan se, snarare är det ett allänt förbättrande genombrott. Möjligen kan operationer effektiviseras och skapa utrymme för att genomföra fler. 
Begravningsentreprenör, eller kanske inte då de bara behöver hålla ut på marknaden. Dock räddas många liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar