måndag 23 maj 2016

Ett Swedbankkontor per län i framtiden?



När jag kollar närvaron på seminarier (har 20 % nationalekonomiundervisning) brukar jag ställa en random fråga för att bryta isen lite. Har man sagt en sak inför hela klassen om sig själv så blir det lättare att säga nästa sak, vidare lär de känna varandra vilket också gör det lite lättare att prata inför 25 andra. En fråga jag brukar ställa är var de ser sig själv om 5 år. Studenterna är ekonomer så många svarar att de vill jobba på en bank.

En bank kan absolut verka som en trygg och bra anställning, utöver under finanskriser. Men finns det så många bankjobb kvar?

Swedbank har exempelvis dragit ner sin personalstyrka med en tredjedel sedan 2009. År 1997 hade Swedbank 1000 kontor (varav några i Baltikum). 2016 har de bara 275 kvar ( I Sverige). Det är inte ett döende företag, tvärt om marginalerna är långt över det europeiska banksnittet. De har helt enkelt effektiviserat bort jobb med hjälp av tekniken. När man vill veta sitt saldo på kontot behöver man inte längre höra av sig till banken eller hitta rätt bankomat. Det räcker med att skaka mobilen. Endast 8 av Swedbanks 275 kontor hanterar kontanter längre.

Till The Economist har Swedbanks nya VD:n Birgitte Bonnesen sagt att de i framtiden bara förväntar sg att en person fysiskt besöker en bank vart 5 år. Alltså var 1825:e dag om de håller öppet alla årets dagar. För att motivera ett kontor i en stad lär det behövas i alla fall en hygglig beräknad inströmning av folk, dvs mer än en per dag i alla fall. Kanske uppåt 10 i timmen, vilket gör att en stad som Umeå hade varit en för liten marknad. Möjligen kommer det bara finnas ett till två bankkontor per mindre län för Swedbank i framtiden. Detta om man räknar högt och antar att de når sin målbild om så få besök. 

Aktiehandel är numera lätt, om kostnadsfritt under vissa förutsättningar på nisch-banker. Det krävs inte att en småsparare ringer in eller fysiskt kommer förbi aktiemäklaren på bankkontoret, en app löser det. 

Bolån skulle inte heller behöva en mänsklig översyn. Inte om bankerna kan köpa in information från exempelvis Google, Ica och facebook för att totalt kartlägga våra liv och karaktär.  

Jobb.it:
Utifrån det Bonnesen säger så antar jag att kontoren kommer bli lika få som antalet anställda, kraftigt minskande.
 Bankerna är en arbetsplats som förmodligen kommer försvinna på småorterna. Swedbank har 13550 anställda idag. Handelsbanken 11700, antal anställda i Nordea är totalt i världen 32264, SEB har 16000 anställda varav 8500 i Sverige, Siffrorna är från 2014. Om en tredjedel av dessa jobb skulle försvinna på motsvarande tidsperioden, 7 år så kommer det inte öppnas upp speciellt många jobb för studenter som vill jobba på bank. Inte i dess nuvarande form i alla fall. 
/JG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar