onsdag 25 maj 2016

Inget land för gamla sopgubbar*



Om det fanns en bransch som jag för fem år sedan hade gissat vore säker så är det sophantering, soporna borde inte ta slut och därför borde det alltid behövas någon som åker och hämtar dem. Fel, en kombination av två tekniker kommer förmodligen rationalisera bort människor från sophämtandet/renhållningen.

Att köra bil i Norge är inget för den som vill röra sig många mil på kartan. Med berg fjordar och dalar går det inte fasansfullt fort framåt. Detta har varit ett problem i samband med sophantering. En sopstation är inte rolig när den är full. När den är full kan man hyggligt säkert räkna på, den bästa beräkningen håller dock inte varje vecka. Ibland kan trucken komma för en halvfull container.

Det finns flera intressanta lösningar. FredrikKekäläinen and Johan Engström på finska Enevo har konstruerat sensorer som med hjälp av ultraljudssensorer kan avgöra hur full en sopcontainer är och rapportera data till de som ska tömma dem så att man kan dra ner på turerna. Redan här en rationalisering av personal.

Denna teknik kan kombineras med de självkörande truckarna som Scania lanserade den 26 maj 2016. Dessa är gjorda för gruvdrift men en kombination av förarlösa truckar, och exakthet i när stationerna ska tömmas gör många sophanterare överflödiga. Skulle det fungera på vanliga soptunnor ute i villakvarteren, förmodligen skulle man kunna placera en sensor i dessa också. Bilarna skulle även kunna köra under nätterna om man vill få bort lite trafik från vägarna. 

Det finns givetvis, speciellt i städerna, områden där denna digitalisering kommer ha mindre genomslag.

Jobb.it: Transportarbetarförbundet organiserar 3500medlemmar inom renhållningsbranschen. En spontan gissning är organisationsgraden är hög i branschen. Om 5 år, kommer det finnas mer än 1000 kvar i branschen? Jag är inte så säker. 

Den dyraste sophämtningen finns i Lysekil (iaf år 2013) med en kostnad på 291 kronor per månad. En kostnadsminskning på 30 % skulle innebära strax över tusenlappen extra per år, inte alls illa. 

*Rubriken syftar filmen "No country for old men" och är inte ett hån mot sophämtare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar