måndag 30 maj 2016

Rör inte min konduktör, eller ska vi?



När politiken i Stockholm beslutade att konduktörerna på bland annat spårvagnar skulle tas bort och ersättas med stolpar blev det protester från bland annat fackförbundet SEKO[1]. På Facebookgruppen ”Rör inte min konduktör” samt en namninsamling som drog ihop 883 namn[2], nästan dubbelt så många som antalet konduktörer samlades i protest mot beslutet att konduktörerna på Stockholms lokalbanor inte längre ska visera biljetter. Totalt arbetar mellan 350 och 400 konduktörer på spårvagnar och lokaltåg. Anledningen till att Arriva och SL vill ersätta konduktörerna med stolpar är att de handdatorer som konduktörerna använder för att kolla och sälja biljetter är för tunga och ger arbetsskador[3]

Londons borgmästare Boris Johnson lovade i sitt valmanifest 2012 att tåg skulle bli förarlösa i tunnelbanan[1]. Generalsekreteraren i fackförbundet som organiserar Londons tågförarna, Mick Cash kommenterade 2014 de planerade inköpen av tåg med möjlighet till förarlös drift med "RMT has made it clear repeatedly that any moves towards the lethal and cash driven nonsense of removing drivers on London Underground would be resisted through the most robust industrial and political campaign of opposition"[2]. Det kan inte ses som annat än negativt men inte oväntat. Ny teknik skapas, någon kämpar emot den, den nya tekniken införs och några förlorar jobbet. Våran tid kommer säker också få sina Luddliter[3] och de kommer förmodligen vara lika framgångsrika som sina föregångare.

Stockholms Länstrafik (SL) har x(?) antal anställda[4]. De flesta av dem skulle kunna tas bort och effektiviteten skulle öka om man automatiserade. Med nya tåg och datoriserad trafik beräknas kapaciteten öka med 25-60 procent på linjerna. Där är svaret på varför man skulle vilja effektivisera – målet med kollektivtrafiken är att köra runt människor, inte vara ett arbetsmarknadsprojekt.

Det måste kännas tungt att ens jobb ska ersättas av en stolpe. 


[1] http://www.bbc.com/news/uk-england-london-17510918
[2] http://www.bbc.com/news/uk-england-london-29520761
[3] Ludditerna eller maskinstormarna var en samhällsrörelse bland engelska arbetare som under det tidiga 1800-talet protesterade, ofta genom att förstöra textilmaskiner, mot den industriella revolutionens förändringar, som de kände hotade deras arbeten.
[4] sl.se/globalassets/rapporter-etc/sl_arsberattelse2013.pdf?id=475




[1] http://arbetet.se/2015/01/26/konduktor/
[2] http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=9307
[3] http://sekotidningen.se/artikel/idiotiskt-att-ta-bort-konduktorerna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar