måndag 6 juni 2016

Bamse - Robotarna tar jobben




Jag ramlade på ett klipp ur Bamse (nr 3 2012) där Skalman har uppfunnit en robot som städar. I slutändan skickas roboten in i det eviga arkivet, då Skalman har kommit på att fem städare har blivit av med jobbet på grund av hans uppfinning.

I ett brev till tidningen NyTeknik[1] kallar en läsare detta Bamse-klipp för en attack mot ingenjörer, något som bl.a. Aftonbladet [2]och Dagens industri också rapporterade om. Handlingen i numret går ut på att Mickelina förlorar sitt jobb på en städfirma. Hon startar därför startar ett eget företag med städroboten hon har fått från Skalman. Mickelina är överlägset billigare och alla vill anställa henne, eftersom de får sina hem städade till en lägre kostnad. Mickelinas konkurrent går inte runt och måste lägga ner. Bamsenumret beskriver inte händelseförloppet lika trevligt som jag gör. I slutändan får Mickelina tillbaka sitt gamla jobb* och roboten sätts i garderoben.

*Fattade det som att dn gamla arbetsgivaren som inte var en skurk helt och hållet återstartar sitt företag, logiken är inte perfekt.

[1] http://www.nyteknik.se/opinion/ingenjorsattack-i-bamse-6418029
[2] http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14458796.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar