söndag 19 juni 2016

Enbart förarlösa bilar i en stad?

Det amerikanska Department of Transportation har utlyst en tävling blandamerikanska städer. Vem kan komma på framtidens transportsystem. Vinnaren får 40-10 miljoner dollar för att jobba med idén.

I San Fransiscos förslag finns vägar som har sändare och dessa kommunicerar med förarlösa bilar. SF´s vision är att få ut människorna ur förarsätet och in i förarlösa bilar.

En intressant del av deras vision handlar om vad som händer med ens bil när man inte använder den, vilket är större delen av dagen. En bil är en enorm kapitalinvestering. En bil för 300,000 tappar dels ungefär 50,000 i värde första året och man måste också räkna på alternativkostnaden att ha pengarna på börsen vilket kan ligga på ungefär 10 % vilket är 30,000. Det blir 80,000 innan man har kört upp en enda droppe bensin. Om man kan hyra ut bilen 6 timmar under arbetstid varje dag, utan att själv behöva prata med någon eller skriva på papper så har man plötsligt något som liknar produktivt kapital.

Det finns dock en fara i Städernas visioner, visst kan det vara visionärt men det finns stor risk att man bygger in sig i system som marknaden inte hade valt. Om 5 år kommer tekniken inte var det den är nu och vi kunde inte planera för det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar