onsdag 1 juni 2016

Hur går det oftast till när en ny teknikrevolution rullar igång? (2 av 2)



Fortsättning på senaste inlägget
Nästa steg är något som kallas, frenzy, ungefär galenskap. Just nu ska vi befinna oss i en sådan teknologisk fas. Vi ska kunna se spekulativa bubblor där enorma förhoppningar och därmed värderingar tillskrivs företag som möjligen kommer göra underverk i den nya ekonomin. Ett möjligt symtom på detta är så kallade enhörningar[1], dock ej mytologiska sagodjur. Allmänheten och politiker lära sig ett nytt ord från näringslivet: enhörning. Ordet syftar på nystartade företag som har värderats till över 1 miljard dollar, ibland med obefintliga intäkter. I denna fas uppstår arbetslöshet och oroligheter. Taxibranschen avskyr Uber och hotellbranschen bekämpar Airbnb.

Perez spår att det kommer gå som 1929. De glada 20-talet som inte var glatt för alla slutade i en börsbubblesprängning. Bilindistrin och de löpande banden spred förmögenheter ojämnt. De som hade kapital i form av maskiner och fabriker blev snabbt rika medans de som saknade det stampade där de stod. Samma procedur kan återupprepas igen. Just nu kan man tjäna enormt på rätt humankapital. När inkomstskillnaderna blir extrema förväntas oroligheter utbryta och staten går in och reglerar. Detta ska leda till nästa fas.

Fas nummer 4 är en synergifas där fler, med regleringars hjälp tar sig in på de nya marknaderna som teknikrevolutionen har skapat. Dock har inte de två senaste börskrascherna, Dotcom 2000 och den digitala finanskrachen 2007, och snabba rikedomsutvecklingen lett till rop på regleringar, ännu.

Kommer vi ta oss förbi synergifasen till den femte fasen, en auxiliär[2] (stödjande), där nya industrier växer upp runtomkring den nya teknologin och dess tidiga företag? Det är inte säkert. Dagens företag i den teknologiska revolutionen behöver inte lika omfattande stödinfrastruktur. Den kreativa förstörelsen kan innebära destruktiv förstörelse, i alla fall gällande jobb. Musikindustrin bestod tidigare av en bredare bas med människor som sålde fysiska exemplar av musik cd:ar som producerades i fabriker. Denna industri, även om den är större omsättningsmässigt än någonsin, distribueras på digitala plattformar.


[1] http://www.fokus.se/kapitalet/se-upp-dodhorningar/
[2] Auxilia var den romerska arméns hjälptrupper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar