måndag 20 juni 2016

Babelfisken äter upp tolkarna



Ge algoritm-specialisterna några år samtidigt som exempelvis mobiltelefoner blir ännu snabbare och översättning av talat språk i realtid blir en enkel fråga. Textöversättare försvinner flera år innan simultantolkarna går samma väg. 

I liftarens guide till Galaxen finns Babelfisken som man sätter i örat för att förstå alla andra rymdvarelser. Det svenska företaget Skype har gjort Verklighetens Babelfisk tillgänglig för alla med Windows 8.1 eller 10. Nu har Skype släppt sitt översättningsprogram fritt. Enligt Techcrunch[1] finns Skype Translator att ladda ned fritt i Microsofts appbutik. Programmet kan översätta både röstsamtal och chattmeddelanden mer eller mindre i realtid vilket gör att om en vän säger något på italienska kommer jag höra det på svenska. Dock klarar den digitala tolken inte av talad svenska, än så länge, däremot engelska, mandarin, spanska och italienska[2].

Vi kommer inte behöva programera datorerna med ett ord åt gången, sten=stone, för att skapa perfekta (någorlunda tolkar). Med maskininlärning kan datorn själv, genom att analysera stora mängder data, skapa beslutsregler. Ett exempel är Googles översättningstjänst Translate som må ha en del brister som speciellt dyker upp i nigeriabrev, som automatiskt kan översätta text mellan 90 olika språk. Tjänsten tar data av texter som redan finns översatta till flera språk (till exempel dokument från internationella organ som EU och FN, eller böcker som finns utgivna på flera språk), tänk varje översättning av Harry Potter. När en användare skriver in en fras på svenska, söker Google translate efter liknande fraser i sin databas. Tjänsten behöver egentligen inte ”förstå” språken för att kunna utföra översättningen, med tillräckligt många sammanhang kan den skapa en hyggligt korrekt översättning. Möjligen kommer människor sköta finliret, men varje gång vi ger Translate lite input genom att i översättningen rätta den kommer resultatet bli bättre
Adja Eu`s Directorate-General for Translation.

[1] http://techcrunch.com/2015/05/12/skype-translator-preview-now-available-to-all/
[2] http://www.idg.se/2.1085/1.625858/skype-direktoversattning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar