söndag 15 maj 2016

Macy´s och de stora Mallsen har problem



De stora affärerna som ligger i anslutning till shoppingmalls i USA mår inte bra. Sears, J.C. Penney och Macy´s beräknas enligt Fortune Magazine att behöva stänga 800 butiker för att nå upp i de lösnamhetsnivåer de hade  2006. Många affärer går inte runt. Detta översätts till 25 % av alla ”department stores” i USA. På en aggregerad nivå är försäljningen på plats i affärer ned 24 % per kvadratfot sedan 2006. En stor del av förlusterna tros vara på grund av Amazon.

Sett över ett årtionde har Sears stängt 200 affärer, från 900 ned till 700. Delar av butiksdöden beror på att fram till 2006 var det en byggboom av stora gallerior i USA, nu försvinner flera. Macys (M) aktie föll nästan 15% till 52-veckors lägsta på nyheterna om deras försäljningsutveckling, detta utplånade  hela årets uppgång som aktien har haft.

Till CNN har Macys vd Terry Lundgren sagt att internationella köpare inte spendera mindre på några av flaggskeppet Macys och Bloomingdales butiker i New York och andra stora turistattraktioner i USA. Själv har jag noterat att dollarn har stärkts det senaste året och nog fortsatt kommer göra det, detta förklarar en del av den minskade internationella köplusten. Den förklarar dock inte den stora shoppingmalsdöden som väntas slå mot USA.

Mot denna bakgrund vad händer med jobben?
Uppenbart är att de inom de stora kedjorna som Macys och Sears kommer jobb gå förlorade. Dessa affärer brukar kallas ett shoppingmalls ankare. Vid 800 stängda ”departments stores” innebär det att alla ankare i 200 malls eller 20 % av all ”mall anchor space” i USA stänger. För shoppingmallsen är det dock en allvarlig situation. Försvinner Macýs exempelvis så försvinner en stor ström av kunder som besöker andra affärer och äter etcetera. Även om shoppingmallet har +50 butiker kan de stora drakarna ha uppemot 10 % av ytan. Faller en del finns det risk att alla faller. När butiksfönstren börjar bli tomma kommer färre vilja göra affärer där. Den ej arbetskraftsintensiva webhandeln verkar ta dessa jobb.


  • Det är många enkla jobb för lågutbildade som går förlorade.
  • Om Mall of Scandinavia rullar på finns det risk för att fler städer vill satsa på att bygga fullservice gallerior, dvs bio, mat, nöje under ett gigantiskt tak. Sett till amerikanska trender är det dock inte säkert om detta kommer vara lönsamt.
  • Shoppingen som vi känner den kommer gå förlorad. Kanske inte något dåligt men förändring blir det.

/Jonas Grafström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar