måndag 16 maj 2016

3D-skrivarna mot nya genombrott då gamla patent löper ut



Tänk dig att du är vid Roy och Rogers mack i Överkalix och bilen är trasig och närmaste reservdel till din 70-talspärla (om det finns sådana) ligger på ett lager i Kina. Din bosättning i Överkalix skulle bli långvarig om du väntade på transporten. Den stora förhoppningen med 3D skrivare är att transporttiden ska bli noll, och vi närmar oss snabbt.

De första 3D-skrivarna är ganska gamla, tekniken har sina rötter före 90-talet och detta innebär att vissa av de viktiga och fundmentala patenten för tekniken är på väg att löpa ut. Detta innebär att fler kan använda sig av tekniken på nya sätt till lägre kostnader.

Exempelvis: när ”Fused Deposition Modeling (FDM) printing process” patentet gick ut år 2009  gick priset ner från 10000$ till 1000$ och ett flertal nya 3D-skrivarföretag växte fram som banade vägen för det vi är så exalterade över idag (iaf jag). De tidiga monopolisterna av 3D skrivareran kommer tappa sin position. Detta kommer dra in nya aktörer, till kundernas nytta. Ett annat patent från 1998 som löper ut under 2016 är DE19649865 C1 Shaped body especially prototype or replacement part production”, selektiv lasersmältning.

Som industrin ser ut nu såldes nästan 200,000 enheter som kostade under 5000$, det finns även större och dyrare industriskrivare. 3D skrivarmarknaden väntas vara värd 4.1$ miljard och inom 4 år vara uppe i 16.2$ miljarder.  Den som har investeringstips är välkommen att lämna en kommentar.

Vad innebär detta för jobben?
4 av fem bloggposter har handlat om jobb som försvinner men i detta fall kan faktiskt jobb tillkomma i Sverige. En del av produktionen kommer uppenbarligen lika gärna kunna göras direkt på plats av konsumtionen som i Kina, då slipper man transporterna och kan leverera just in time på ett helt annat sätt. 

Möjligen kommer en del av verksdadsindustrin försvinna om produktion görs av skrivare, ex svarvade produkter men dessa jobb bör kunna ersättas av betydligt bekvämare och mer produktiva jobb i skötandet av industriskrivare.

Med en komponentmarknad närmare hem kommer det även vara mindre lönsamt att ha montering av produkter i låglöneländer. Att ha produktion i exempelvis Kina medför alltid en viss politisk risk, tänk konfiskation, detta spelar in i ekvationen.

Några spaningar

  • Godshamnar kommer få marginell mindre betydelse.
  • Lastbilstransporter kommer minska marginellt.
  • Ny ”tryckeribranch” kommer uppstå.
  • Designers av producter att trycka, ex hur man löser bildelar som rycks i en del istället för flera sammanfogade


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar