tisdag 22 september 2020

Unionens rapport "Ny teknik,automatisering och coronakris – så förändras tjänstemännens arbetsmarknad"

Kommentarer efter att ha läst Unionens rapport "Ny teknik,automatisering och coronakris – så förändras tjänstemännens arbetsmarknad"

  1. De säger att arbetsuppgifter inte jobb kommer försvinna. Ett av de stora misstagen som ex Frey och Osborn kommunicerade med sin 49% jobb bort rapport var att bara för att en arbetsuppgift försvinner betyder det inte att e
    tt jobb försvinner då vissa jobb innehåller moment som måste göras och i nuläget inte kan rationaliseras bort. Exempelvis kan lönen nog betalas ut automatiskt men om en ny person anställs kan dessa uppgifter behöva sättas in i systemet.

  2. 8-12 % är inte så mycket över 5 år. Dels är turn-over betydligt högre naturligt. Men viktigast är att om ex 2% av arbetsuppgifterna försvinner per år kommer vi nog kunna fylla dem med annat (onödigt eller inte). Kan mycket väl vara att vi gör onödiga saker idag och inte tar in nya viktigare arbetsuppgifter. Tänk ex att om någon del av dina sociala medier kunde automatiseras så skulle du nog kunna fylla din tid med något annat.

  3. De säger att kvinnor har sociala oh organisatoriska kompetenser, får ta deras ord för det men skulle kanske uppmuntra bredare kompetensuppbyggnad. Ex så arbetar vår controller med sociala medier och har börjat klippa och producera mina Ratio dialoger.

  4. Trygghetsorganisationerna är intressanta. Tror själv de är underskattade och förmodligen rätt billiga, speciellt i bra tider. Om de ska ge yrkesvägledning innan arbetslöshet vet jag inte men det skulle kunna fungera för en uppmjukning av LAS. Dvs vingarnas trygghet istället för LAS-lagarnas.

  5. Dock, inom vissa brancher verkar det vara rätt många uppgifter som försvinner, men jag tror det är ställen om släpar den allmänna utvecklingen och är företag som skulle må bra av att slimmas.

  6. De med eftergymnasial utbildning har <5 % automatiserbarhet. Hela problemet verkar ligga hos de ej gymnasieutbildade så det ligger nog i linje med vad man sett tidigare i Sverige/världen.

  7. Håller inte med om att kvinnliga tjänstemän betyder byta bana men de behöver absolut kompetensutveckla ex. fylla en ny roll på ett företag, kanske en mindre kommunikationsroll.

  8. Möjligen underskattas svårigheterna av att byta yrke då det exempelvis finns licenser för exempelvis lärare så även om skillsen matchar går det inte att byta utan en flerårig utbildning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar