fredag 13 maj 2016

Miljöteknikutveckling - Drivers of different types of eco-innovation in European SMEs



 
När det gäller att ta fram ny teknologi stalls fråga ofta om hur man skapar incitament för att göra det. I en studie av Triguero med fler (2013), rörande miljöinnovation, definierat som innovation som gynnar miljön och bidrar till en hållbarhet (Rennings, 2000), framkommer ett antal intressanta punkter:

  • Förväntningar på miljöregleringar och tillgänglighet till subventioner och ekonomiska incitamentprogramför att skapa miljö-innovationer hade ingen signifikant på innovationsaktiviteten på företagsnivå i Europa.
  • Entreprenörer som bedriver sammarbete med myndigheter/universitet/forskningsinstitut kommer vara mer aktiva när det gäller att ta fram miljövänliga produkter. Detta kan möjligen förklaras med kravprofiler sammarbetspartnerna ställer
  • Utbudsfaktorer (supply-side) driver inte på miljöinovationer. Dock är de viktiga för miljöprocesser och innovationer på organisationsområdet.
  •  Kostnadsbesparande åtgärder är ensamt signifikant för miljöprocess innovationer.
Detta gäller små och medelstora företag och är därför inte liktydligt med ett lands innovationsssytem. 27 länder har studerats genom att använda data från Flash Eurobarometer survey #315.
Jobben:
Miljöteknikbranchen är ett fält där nya jobb växer fram. . Det finns utrymme för politik men studien visar att det inte nödvändigtvis handlar om subventioner utan snarare underlättande av idéutbyte. Ur politiskabeslutsfattares synvinkel bör myndigheterna främja skapandet av nätverk mellan företag, universitet, myndigheter och konsumenter.

Rennings, K., 2000. Redefining innovation—eco-innovation research and the contribu- tion from ecological economics. Ecological Economics 32, 319–332.
Triguero A., Moreno-Mondéjar L., Davia M. A. (2013). Drivers of different types of eco-innovation in European smes. Ecological Economics, Vol. 92, pp. 25-33.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar