tisdag 12 juli 2016

MIT robot hjälper till på BB



MIT's Computer Science and Artificial IntelligenceLaboratory har kommit fram till att robotar kommer spela en allt store roll för arbetet på BB avdelningar[1]. I de tester som nu utförts har de kunnat visa att robotar klarar av vissa uppgifter de tidigare inte använts till och att människor accepterar deras förslag till beslut.

Roboten som är en halvmeter hög, ser lite småläskig ut, har mänskliga drag och ger råd om hur verksamheten ska planeras. Ett jobb som annars en sjuksköterska brukar göra. I testet ville forskarna även få fram om människor reagerade olika på råd från en laptop eller en robot som kunde röra på sig och interagera till en viss mån. Båda fungerade.

Det handlar om 20 rum, 20 patienter samt 10 i personalen som ska planeras. Planeringen måste vara flexibel i en miljö som kan skapa överraskningar då barn inte alltid kommer enligt det i förväg skapade schemat. 

I studien på Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston fick en robot lära sig hur sjuksköterskorna la upp schemat och varför de såg ut som de gjorde i slutet av provet så accepterade sjuksköterskor och läkare 90 procent av roboten Nao´s rekommendationer. Roboten tog också hänsyn till komplexiteten i de olika patientfallen för att kunna sätta rätt person på rätt patient.
Nao: ”ett dåligt beslut vore att förlägga ett planerat kejsarsnitt på en patient i rum 14 och låta sjuksköterska Kristen ta hand om henne”.

Vilka jobb försvinner: Möjligen planeringsjobb med viss chefkarraktär som kan vara lite högre betalda inom sjukvården. Patientomhänderagandet kan nog säkerligen förbättras om den befintliga personalen kan användas effektivare. Antingen kan mer personal tillföras för de pengar som frigörs eller så kan lönerna höjas om produktiviteten går upp. En fördel med detta är att schemaläggningen och förslagen kan ses som väldigt rättvisa då roboten förhoppningsvis enbart ser till effektivitetsaspekter och inte till vem schemaläggaren tycker bäst om. Alla jobbar inte bra med alla kollegor. Med ytterligare kod och erfarenhet borde roboten kunna se vem som inte passar ihop med vem på avdelningen och kan föra isär dem under arbetsdagen, ytterligare en chefsuppgift avklarad.


Gombolay, M., Yang, X. J., Hayes, B., Seo, N., Liu, Z., Wadhwania, S., ... & Shah, J. Robotic Assistance in Coordination of Patient Care.


[1] http://money.cnn.com/2016/07/11/technology/mit-robot-labor/index.html?sr=twCNN071116mit-robot-labor1006PMVODtopLink&linkId=26449729

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar