söndag 3 juli 2016

Den digitala vårdcentralen



  • Matchning mellan ledig sjukvårdspersonal och patient kommer bli bättre
  • Med samma resurser kommer fler patienter kunna vårdas.
  •  Vi kan ta vårt vårdcentralbesök från jobbet.
Den som vill vara ensam i Stockholm bör besöka staden under midsommarhelgen, den som gillar bilköer bör lämna staden precis före midsommar. de flesta dagarna om året är sjukvården, trotts att vi gillar att gnälla på vårdköerna, hyggligt dimensionerade för sin uppgift. Under sommaren gör våra semesterplaner att delar av landet kan dubbla sin befolkning. Samtidigt har vården det som svårast att bemanna. Under almedalsveckan sväller Visbys befolkning. Många bofasta lär lämna ön medans tusentals lobbyister och politiker klämmer in sig i hyrda lägenheter. Hotellrummen är bokade flera år i förväg och generaldirektörer och företags vd:ar sover i uthyrda tonårsrum.

Samma sak händer i Halland som också nästan lär fördubbla sin befolkning på grund av alla semesterfirande. ”Min doktor” ska avlastaHallands akutsjukvård under sommarmånaderna. Det är den digitala vårdcentralens första avtal med den offentliga vården. Min Doktor är inte den enda aktören inom e-hälsovård i Sverige, även om det inte direkt är en dominerande form av möte mellan sjukvård och patient. En annan aktör är Kry, som sedan tidigare har skrivit avtal med bland annat region Jönköping.

Medans vissa landsting måste betala dubbla löner för att fylla vården har andra landsting det lugnare under sommaren. Förmodligen är det inga sötebrödsdagar där akutmottagningen är tom men kostnaden för att ta in ytterligare lie personal är på marginalen lägre. En viss del av sjukvårdsbesök skulle kunna tas över av den digitala vården. En hel del värden, exempelvis puls och kroppstemperatur kan man ta upp med mobilen om läkaren behöver det. 

Blöder man kraftigt så är akuten helt rätt plats att ta sig till. Det finns dock många rutinärenden som kan tas via datorn. Med digitaliseringen kan vi använda samma resurser mer effektivt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar