måndag 4 juli 2016

Doktorer missar 7 procent av canser - en AI noll



TV-serier lär inspirera människor att vilja bli olika yrken. En kollegas son är besatt av Suits, en amerikansk TV-serie i genren advokatdraman från 2011 med Gabriel Macht och Patrick J. Adams i huvudrollerna. Han ska bli advokat. Grays anatomy, en serie om läkare lär ha fått fler att vilja bli läkare. Det är svårt att inte bli imponerad av de fiktionella läkarna när de håller upp en rönkenplåt och sekundsnabbt konstaterar något som en normal, statistläkare, inte har kunnat se. Typ en minimal hjärntumör eller en felaktig blodåder. De ska föreställa de bästa i världen så det är möjligen därför som de är så snabba att se vad problemet är men det faktum att avsnitten måste hålla en tidsram spelar nog också in.

Läkare som de i Grays anatomy med miljonlöner kan på grund av AI´n möjligen förlora jobbet. Enlitic är ett San Fransiscobaserat företag som använder deep learning för att utföra sjukvårdsrelaterat arbete. De lär datorn att analysera rönkenbilder och CT-scans. Datan av rönkenbilder som mänskligheten har samlat ihop över åren är enorm och det finns en enorm potential att hämta från den. Även om alla människor är hyggligt olika så har vi en tillräckligt stor datamängd för att täcka mänsklighetens något böjda timmer.

Enlitics program har i tester nått 50 % högre träffsäkerhet när det gäller att analysera förekomsten av olika typer av lungcancer jämfört med mänskliga experter. Den missade aldrig några cancerförekomster där det fanns jämfört med mänskliga doktorer som missade runt 7 procent. De flesta skulle vilja vara de 1procenten ekonomiskt rikaste men att tillhöra de 7 procenten som skickas hem med lungcancer odiagnostiserats är en hemsk tanke.

Samma företags teknik för att diagnostisera sprickor i handleder slog också människor med god marginal. Företagets teknologi testas just nu på 40 kliniker i Australien. Rönkensjuksköterska är kanske inte ett så bra jobb att utbilda sig till längre.

Jobb.it:


På varje sjukhus runt om planeten står det personer och stirrar på utskrifter från rönkenapparater. En dag kommer endast en dator i hela världen behövas för jobbet. Hur det kommer att organiseras är ine skrivet i stjärnorna. Till att börja med skulle bilderna automatiskt kunna skickas till centraldatorn där de processas och när framkallningen kommer så bifogas en analys som gjorts ögonblickliggen som läkaren kan kolla på och sedan dra egna slutsatser. Eller så tas de helt ur sjukårdskedjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar