tisdag 9 augusti 2016

Ingen ska behöva dö på arbetet – och kommer inte göra det (1 av 3)



Christer Fuglesang är docent i partikelfysik, och den första svenska rymdfararen, av oss kallad astronaut men Ryssland kallar dem kosmonauter. Om Fuglesang har fler rymdfärder inplanerade är oklart men inom några år är det kanske inte människor som gör det relativt farliga jobbet att bege sig ut i rymden. 

Jurij Gagarins färd var lyckad och efter honom har mer än 500 astronauter och kosmonauter flugit i rymden, samt några kinesiska också[2]. För 18 av dem har deras färd blivit den sista resan. Ryssland har förlorat 4 och USA 14, i rymden eller på vägen tillbaka från den. USA drabbats av två förödande bakslag: Challengerkatastrofen under uppskjutning den 28 januari 1986 och rymdskytteln Columbias undergång på väg mot landning den 1 februari 2003. Båda rymdfärjorna hade en besättning på sju personer. Många har varit upp mer än en gång men den procentuella chansen att vara en av de förolyckade är 3,6 procent. Kanske inte en sannorlikhet man hade känt sig bekväm med att gå till ett kontorsjobb med. Två av fem skyttlar amerikanerna hittills har byggt är kraschade. Det betyder en förlust på 40 procent. De som gått under är Challenger och Columbia. Kvar finns Atlantis, Discovery och Endeavour.

Satt i relation till något annat som är farligt, exempelvis en bestigning av Mount Everest är austronautyrket betydligt farligare. Under perioden 1921 till 2006 avled 192 personer på Mount Everest enligt en grupp forskare från bla USA, Kanada och Storbritannien som gjort en genomgång av samtliga expeditioner till berget under de senaste 85 åren. I datan finns 8030 klättrare och 6108 sherpas som gett sig på berget under dessa år och som alla nått en nivå över baslägret. Av dessa förolyckades totalt 192, det motsvarar 1,3 procent personer som försökt ta sig upp på berget[3].
De två grupperna går givetvis inte att jämföra (men småintressant ändå).

Arbetsmarknaden är en betydligt säkrare plats än vad den var för 50 år sedan. Om det är på grund av teknisk utveckling eller lagar som drivit fram teknisk utveckling kan man tvista om. Dödligheten har gått ner trotts att arbetskraften har ökat. Den tekniska utvecklingen gör att människor inte behöver göra de farliga jobben som tidigare fanns. Det är givetvis säkrare att skicka fram en robot till en bomb om man arbetar i en bombröjargrupp. Gruvorna har historiskt varit farliga platser att jobba på. Förr gick gruvarbetare och petade ner stentr från taket efter sprängningar. Detta jobb gjordes säkrare när maskiner med förstärkta tack infördes. Med tiden behövde man inte sitta i förarhytten utan kunde hålla avstånd och styra via kabel, nu kan man sitta i ett annat land och göra arbetet. 

6 lastbilsförare och en timmerbilsförare omkom i arbetsolyckor år 2015[4]. De flesta var trafikolyckor, men i några tillbud handlade det om fallande last eller att föraren klämdes fast mellan flaket och lastbilen.Den dag då lastbilar saknar chafförer kan dödligheten på arbetsmarknaden tänkas sjunka utteliggare 10-20 procent jämfört med dagens siffra. 

En annan yrkesgrupp med hög dödlighet är lantbruket. Det gick inte annat än rysa när jag läste ett välskrivet reportage om dödligheten i lantbruket på siten KIT. Det var som i en skräckfilm. En 47 årig bonde, en foderblandare och en dödlig utgång som var svårförklarad. 

En foderblandaren är stor som en container och innehåller flera stora roterande metalldelar med svärdsvassa kanter. I den sätter man de sammanpressade foderbalarna, traktorvägen som brukar ligga på åkrar bestående av gräs och ett vitt överdrag. En 47-åriga lantbrukaren i Rännelanda i Dalsland befann sig morgonen 3 september 2014 inuti denna sträckmaskin/vanliga arbetsredskap och jobbade. Foderblandaren var hans egen, han hade ägt den i sju år och han var i princip den ende som skötte om maskinen. När bonden var inne i maskinen startade den av okänd anledning, 47-åringen överlevde inte[5].

Människan, djuren och maskinerna, de ä en dödlig kombination. Minst en lantbrukare dödas av ett djur per år. Kommer man i närheten av en tjur som går till angrepp är utgången oftast dödlig, till tjurens fördel.
Fortsättning förljer.

[1] https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetsmiljostatistik-officiell-arbetsskadestatstik/statistik-om-dodsolyckor-i-arbetet/
[2] http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/doden-i-rymden
[3] http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=11284
[4] http://arbetet.se/2016/03/18/34-dog-pa-jobbet/
[5] https://kit.se/2016/04/08/36950/nar-dodsmaskinerna-och-mordardjuren-anfaller-eller-att-vara-lantbrukare/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar