måndag 7 augusti 2017

Flygen blir pilotlösa



Jag har åkt i bilar som har haft en viss grad av självstyre och det har känts okej. Fickparkeringen har enbart varit skönt att bilen utför själv. När vi håller på att vänja sig vid förarlösa bilar kommer nästa steg i transportsektorn upp över horisonten: pilotlösa flygplan. Det finns flera fördelar med att låta passagerarplanen styra sig själva enligt schweiziska banken UBS. Det skulle kunna både höja säkerheten och medföra "betydande ekonomiska fördelar" för flygbolagen.
Flygbolagen i världen beräknas enligt UBS kunna spara motsvarande 285 miljarder kronor, om planen var pilotlösa. Besparingarna skulle komma i form av insparade löner lägre försäkringskostnader och lägre bränslekostnader och slippa lösa problem såsom att en pilot kan bli sjuk och inte kunna ta en flygning. Ett sätt att fasa in tekniken skull kunna vara, enligt UBS, att minska antalet piloter i cockpit till en, med en kompletterande andrepilot på marken.
Den svåraste barriären att komma över, utöver att lösa det tekniska är passagerarnas rädslor. I en undersökning med 8.000 svarande uppgav mer än hälften - 54 procent att de inte vill åka i ett pilotlöst flygplan, 17 procent var positivt inställda. I den yngre åldersgruppen var inställningen till pilotlösa flygplan dock högre. I åldersgruppen 18-30 år kan 30 procent tänkasig att sitta i ett plan utan kapten i cockpit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar