måndag 6 april 2020

Fick några frågor om kött


1. Hur stor roll spelar köttkonsumtionen och dess produktion för klimatförändringarna?
Köttproduktionen står för en relativt stor del av de globala koldioxidutsläppen. Om vi jämför utsläppen med flyget (som är högre upp på debattagendan i Sverige) så står animalieproduktionen globalt för 15 procent[1] medan flyget i EU står för 3 procent och globalt för 2 procent.[2]
Om vi jämför med exempelvis potatis eller vete så kräver rött kött uppemot 160 gånger mer land och 11 gånger mer koldioxid för samma mängd kalorier.[3] Det är så klart tråkigt att bara äta potatis, men vi skulle komma långt med att bara ställa om proportionerna kött/spannmål.
Man skulle kunna säga att utsläppen beror på att vi måste använda extremt mycket mat för att få ut några kilo av en annan mat. Dvs en ko eller en gris måste födas under flera år med exempelvis spannmål för att sedan bli en viss mängd kött. Sedan finns det såklart frigående kor som betar på naturliga åkrar och då blir koldioxidavtrycket klart mindre.
2. Vad är de mest effektiva åtgärderna för att minska köttkonsumtionen och/eller göra dess produktion mer hållbar?
Teknikutveckling är underskattat när det gäller förbättringar. I Sverige har våra åkrar de senaste årtiondena blivit mer produktiva, i vissa grödor får vi ut 2–3 gånger mer per hektar och år – samtidigt som gödningen och användandet av bekämpningsmedel går ner. Vi kan alltså äta mer kött utan att släppa ut mer, eller så äter vi lika mycket och utsläppen går ner. (Vi kommer släppa en rapport om ”Mer för mindre” inom några veckor).
 Om vi vill få ner konsumtionen snabbt så är en skatt det effektivaste sättet, kanske itne ett sätt jag föredrar men det skulle fungera. Men tror att det skulle slå fel i många fall, tänk exempelvis frigående kor som betar i största allmänhet skulle få samma köttskatt mest troligt som de som är uppfödda i mer fabriksliknande former. Därför tror jag att det vore bäst att arbeta med det som kommer i frågan nedan:
3. Hur kan jordbrukssubventionerna, t ex CAP i EU, förändras för att minska köttkonsumtionen?
Problemet med subventioner för att odla vissa grödor, och ibland till och med köpa upp överskottsproduktion är att fodret till djuren blir betydligt billigare. Om fodret blir billigare blir även köttet billigare vilket gör att vi konsumerar mer av det.
Enkelt uttryckt kan man säga att alla subventioner gör att vi äter mer kött, skulle subventioner tas bort skulle vi äta mindre. Detta skulle inte behöva ha så stor påverkan på våran egen matbudget. Vi skulle förmodligen välja bort en del kött och köpa mer vegetariskt som är väldigt mycket billigare per kalori. Om exempelvis havregryn skulle gå upp med en krona per kilo så skulle det inte påverka vår frukostkostnad speciellt mycket, men om vi antar att kossor äter havregryn (de kanske äter något annat men använder liknelsen för att göra det förståeligt) och det går åt 100 kg havregryn för att ge oss en ordentlig stek så kommer såklart köttpriset gå upp. Vi ska även komma ihåg att pengarna för subventioner kommer från oss konsumenter från första början så om inte pengarna tas ifrån oss skulle vi rimligen ha lite större köpkraft...


[1] http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/miljoklimat/begransadklimatpaverkan/kottochklimat.4.32b12c7f12940112a7c800011009.html
[2] https://ec.europa.eu/clima/policies/transport/aviation_en
[3] https://www.sustainability-times.com/green-consumerism/time-to-turn-our-backs-on-dairy-products/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar