onsdag 13 september 2017

3 kategorier jobb som blir kvar



 Maskiner är bra på mycket och blir bättre och bättre men det finns tre stora kategorier som maskiner är riktigt dåliga på. Maskinerna har gjort enorma framsteg de senaste åren, speciellt sedan Steve Jobs stod med den första Iphonen i sin hand år 2007, men maskinerna är dåliga i början av att göra kreativt arbete. Några som kan sitta säker är om du är entreprenör,forskare eller romanförfattare. 

Den andra stora kategorin är interpersonell kompetens och känslomässig intelligens – alltså där man måste knyta an till människor på det mellanmänskliga planet. Människor som är tränare, säljare eller förhandlare eller vårdgivare. Ingen är speciellt orolig över att göra sin Excell fil besviken över en utebliven markering på dagens antal armhävningar eller kilometer sprungna. Har man e personlig tränare att rapportera in hos kommer man känna sig skamsen om man frångått träningsschemat, kanske en dela v det man betalar för. Man låser upp sig på att göra något. 

Och den tredje kategorin är faktiskt relaterad till kroppen, något maskiner länge har ersatt oss i fabrikerna med. Manuell fingerfärdighet och fysisk rörlighet. Maskiner har svårt att göra enkla saker som att plocka upp ett mynt, eller gå uppför trappor eller rensa ett bord som har stökats ner av ett gäng barn på ett kalas, eller vanliga vuxna för den delen.

Jobb som är beroende av dessa förmågor kommer alltså att vara säkert ett tag. Och kanske är det så att det rätta sättet att tänka jobbförluster och framtidens teknik är att inte se så mycket på jobb som något binärt, utan istället titta på uppgifter, för nästan varje jobb på den svenska arbetsmarknaden har delar i en av de tre kategorierna, eller kanske alla tre, och andra delar som kommer att påverkas eller till och med automatiserad. Men så länge nyckelkomponenter av ett jobb inte kan automatiseras kan hela jobbet bli kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar